Vegetáriánus táplálkozás, vegetarianizmus - banner
Vegetáriánus táplálkozás, vegetarianizmus kezdőlap
Vegetáriánus fórum >> Környezetvédelem
You are not logged in  |  |  | 
Jump to :

A sokoldalú fahamuHits: 13299
Berci
2007-10-02 22:38
[     ]
       
Én mindíg kicsit szkeptikus vagyok az ilyen "forradalmi" találmányokkal kapcsolatban. Ez csak annyit jelent, hogy meg kell győzzenek, hogy működik. (valódi érvekre gondolok, mert a nagyon rábeszélős kihagyhatatlan ajánlatok sem jönnek be nálam)
Tudom, hogy ultrahanggal is lehet tisztítani, de ez a golyló, vagy legalábbis a leírása nekem sántít.
Például: Éérdekelne, hogy a termék leírásban szereplő C vitaminból mennyi van a golyóban három év után. Ugyebár a C vitamin hő hatására bomlik és vízoldákony is.
Az biztosan segítene, ha megnézhetnék egy piszkos ruhát mosás előtt és után.
Használja valaki ezt a golyót? Nagyszerű lenne, ha nem kellene mosószerrel terhelni a környezetet.

De itt van például a régóta mosáshoz is használt sokoldalú fahamu:
A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként, szappanként és fafestékként, magát a hamut trágyaként tudták használni. A 20. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.
A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik, a termőföldre kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, így mértékkel használva, nem kell tartani a föld ellúgosodásától. A mosáshoz használható hamu-lúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként, magában vagy kis mennyiségű szintetikus mosószerrel elkeverve. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk szintetikus (lehetőleg) környezetbarát mosószerekkel. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása az Alpok környékén hagyományosan szintén hamulúggal történt. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faházak is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték. Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagytak. Citromhéj hozzáadása sárgás, kérgek, hagymahéj barnás árnyalatot eredményeztek.
A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban.
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Benda Judit

Kertészet és Sz. 2000/31 


  Replies Author Date
  mosógolyó Edit 2006-10-22 10:28
*  A sokoldalú fahamu Berci 2007-10-02 22:38
  Re: mosógolyó musicus2 2008-11-03 15:19
  Re: mosógolyó Edit 2008-11-03 19:24
  Re: mosógolyó musicus2 2008-11-03 15:44
  Re: mosógolyó Molnár Csikós Gábor 2009-08-27 14:17
  Re: mosógolyó Tokodi Ágnes 2010-07-15 11:23
Jump to :

vegetarianizmus , vegetáriánus életmód kezdőlap vegetarianizmus , vegetáriánus életmód kezdőlap

powered by W-Agora